Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Επίσκεψη στο Δασικό χωρίο Παγγαίου 27/4/2017

  

Μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της  Καβάλας αποτελεί αναμφίβολα η περιήγηση στο Παγγαίο, το φημισμένο βουνό με την πλούσια μυθολογική παράδοση (Ορφέας, Διόνυσος, Μίδας) και τη σημαντική ιστορική διαδρομή (εκμετάλλευση μεταλλείων χρυσού και αργύρου κατά την αρχαιότητα (Φίλιππος Β΄-Μέγας Αλέξανδρος) , στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο).


Από το χωριό Ακροβούνι (Παναγιά) αρχίσαμε να ανεβαίνουμε προς την κορυφή του Παγγαίου. Πυκνά δάση από καστανιές, οξιές και βελανιδιές διαδέχονταν το ένα το άλλο, προσφέροντάς μας το μεθυστικό άρωμά τους.
Αφού περάσαμε από τη μονή Υπαπαντής, φτάσαμε  στο Δασικό χωριό Παγγαίου , σε υψόμετρο 680 μ.
Ο χώρος ζεστός και φιλόξενος και η θέα μαγευτική, να σου κόβει την ανάσα!


Στο βάθος διακρίνεται το νησί της Θάσου











Η είσοδος του μεταλλείου χρυσού της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου



ΑΦΡΙΚΗ

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Από τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα

Βιντεομάθημα       

Παρουσίαση μαθήματος

Ο Μακεδονικός αγώνας μέρος 1ο

Ο Μακεδονικός Αγώνας μέρος 2ο

Ερωτήσεις - απαντήσεις

Κουίζ μαθήματος



Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897 (γνωστός στην Ελλάδα και ως Μαύρο '97 ή Ατυχής πόλεμος) ήταν ο πόλεμος μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Ελλάδας το 1897. Άμεση αφορμή ήταν το Κρητικό Ζήτημα, στο οποίο η Ελληνική πλειοψηφία της Οθωμανικής επαρχίας της Κρήτης επιθυμούσε την Ένωση με την Ελλάδα. Παρά την αποφασιστική Οθωμανική στρατιωτική νίκη, η αυτόνομη Κρητική Πολιτεία υπό οθωμανική επικυριαρχία ιδρύθηκε το επόμενο έτος (ως αποτέλεσμα της παρέμβασης των Μεγάλων Δυνάμεων μετά τον πόλεμο), με τον Πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδας και της Δανίας ως πρώτο Ύπατο Αρμοστή . Αυτή ήταν η πρώτη πολεμική προσπάθεια στην οποία δοκιμάστηκε το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας μετά την Επανάσταση του 1821.



Μακεδονικός Αγώνας 1904 - 1908

Ο Μακεδονικός Αγώνας θα μείνει στη μνήμη των περισσοτέρων ως ένας ανορθόδοξος πόλεμος ελληνικών και βουλγαρικών ενόπλων σωμάτων μέσα στην τουρκική επικράτεια. Σκοπός των ελληνικών σωμάτων ήταν να περιφρουρήσουν το εθνικό φρόνημα των χωριών, ν' αποκαταστήσουν την τάξη σε όσα χωριά είχαν σημειωθεί αποσκιρτήσεις μετά από πιέσεις των αντιπάλων, να εξουδετερώσουν τις ένοπλες ομάδες και να περιορίσουν τη δράση των ληστρικών σωμάτων, τα οποία κινούνταν μεταξύ παρανομίας και εθνικού αγώνα, ταλαιπωρώντας τους αγροτικούς πληθυσμούς.
Ο αγώνας αυτός άρχισε ουσιαστικά το 1903 και πήρε τέλος το 1908, όταν θεσπίστηκε το τουρκικό σύνταγμα με το κίνημα των Νεοτούρκων. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα, δύο ήταν οι κυριότεροι εχθροί του ελληνικού στοιχείου: οι Βούλγαροι κομιτατζήδες και οι Τούρκοι σωβινιστές.
Παρά τον διμέτωπο αγώνα, εναντίον Βουλγάρων και Τούρκων, τα ελληνικά σώματα κατόρθωσαν σταδιακά να περιορίσουν τα βουλγαρικά ερείσματα και ν' αποκαταστήσουν την εθνολογική ισορροπία.
Ιδιαίτερα σκληρός ήταν ο αγώνας στην ελώδη λίμνη των Γιαννιτσών.
Από το 1906 ο τουρκικός στρατός ανέλαβε σημαντικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και περιόρισε αισθητά τη δράση των ενόπλων ομάδων, ελληνικών και βουλγαρικών. Πάντως κατά τη διετία 1907-1908 τα ελληνικά σώματα είχαν κερδίσει σημαντικό έδαφος σε όλη την έκταση της Μακεδονίας και είχαν διασφαλίσει είτε την παραμονή, είτε την επανασύνδεση με το Πατριαρχείο πολυάριθμων ελληνικών κοινοτήτων.
Είναι γεγονός, ότι ποτέ οι Έλληνες δεν υπολόγισαν θυσίες, προκειμένου να γλιτώσει η Μακεδονία από τους Βουλγάρους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο, προκειμένου να την κάνουν Βουλγαρική. Η τακτική τους αυτή, αφύπνισε τους Έλληνες, πολλοί και από όλα τα μέρη της Ελλάδος, έτρεξαν εθελοντές, για να βοηθήσουν τους Έλληνες Μακεδόνες στο σκληρό και άνισο αγώνα τους.

Ανάμεσά τους και οι Μανιάτες εθελοντές, που δυστυχώς ακόμα και σήμερα η εθελοντική προσφορά τους αποσιωπάται ή δεν προβάλλεται όσο της αξίζει, ενώ «ενοχλούν» οι προσπάθειες προβολής των αγωνιστών της Μάνης. Η προσπάθειά μας αποσκοπεί να αναδείξει τους λησμονημένους  εκείνους ήρωες, που αγωνίστηκαν (και πολλοί «έμειναν») για τη δοξασμένη γη του Αλεξάνδρου.


                                            Παύλος Μελάς
                                         
Ο Παύλος Μελάς (29 Μαρτίου 1870 – 13 Οκτωβρίου 1904) ήταν αξιωματικός πυροβολικού του ελληνικού στρατού. Ήταν γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Στέφανου Δραγούμη. Στάθηκε από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού αγώνα και πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην περιοχή της Μακεδονίας. Στην Ελλάδα θεωρείται ηρωική μορφή και έχουν ονομαστεί προς τιμή του το χωριό Μελάς της Καστοριάς και ο Δήμος Παύλου Μελά στην κεντρική Μακεδονία.
                                                         Pavlos Melas Portrait.jpg

                                                     


                                                       Ελευθέριος K. Βενιζέλος  
Ο Ελευθέριος K. Βενιζέλος (Μουρνιές Χανίων, 23 Αυγούστου 1864  Παρίσι, 18 Μαρτίου 1936) ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ως πολιτικός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Κρητικό Ζήτημα καθώς και στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας από το 1910 έως τον θάνατό του το 1936. Τα αίτια θανάτου του προκλήθηκαν από εξελιγμένη μορφή γρίπης η οποία κατέληξε σε εγκεφαλική συμφόρηση.[1]
Οργάνωσε την Επανάσταση στο Θέρισο και το 1910 ανέλαβε την πρωθυπουργία της Κρητικής Πολιτείας, την οποία εγκατέλειψε λίγους μήνες αργότερα για να αναλάβει την πρωθυπουργία στην Ελλάδα κατόπιν προσκλήσεως του Στρατιωτικού Συνδέσμου. Από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τάχθηκε υπέρ της Αντάντ διαφωνώντας ανοιχτά με την στάση του Βασιλιά. Λόγω αυτής της διαφωνίας, αν και είχε εκλεγεί πρωθυπουργός εκδιώχθηκε με απόφαση του Βασιλιά Κωνσταντίνου του Α΄ δημιουργώντας τα γεγονότα του Εθνικού Διχασμού.[2] Επέστρεψε στην πρωθυπουργία την περίοδο 1917 - 1920 αλλά εγκατέλειψε την Ελλάδα μετά την ήττα του στις Εκλογές του Νοεμβρίου του 1920. Επέστρεψε το 1924 για λίγους μήνες και το 1928 εξελέγη πάλι πρωθυπουργός. Τον Ιανουάριο του 1933 έγινε για τελευταία φορά πρωθυπουργός και τον Μάρτιο του 1935 μετά από απόπειρα πραξικοπήματος κατέφυγε στο Παρίσι, όπου και απεβίωσε. Θάφτηκε σε ύψωμα στο Ακρωτήρι της Κρήτης, κοντά στο μέρος όπου γεννήθηκε.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με φίλους στη Θέρισο



Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Μουσεία




            


       Σχετική εικόνα


                                                Το άγαλμα που κρύωνε
       

      Υπόθεση

Το άγαλμα ενός μικρού αγοριού, λυπάται και κρυώνει μέσα στην αίθουσα του μουσείου όπου εκτίθεται, καθώς νιώθει απέραντη μοναξιά.
Νοσταλγεί τη Μικρασία, απ' όπου το φυγάδεψαν το 1922, και ονειρεύεται κάποια μέρα να καταφέρει να γυρίσει εκεί. Η φιλία που αναπτύσσει με την καθαρίστρια και τον γιο του νυχτοφύλακα, αλλά κυρίως ένα γαλάζιο μαγικό πουλί που παρουσιάζεται στον ύπνο του, θα το βοηθήσουν να κάνει το μεγάλο του όνειρο πραγματικότητα.












Μουσείο Ακρόπολης  Μουσείο Ακρόπολης

Ακρόπολη       Περιήγηση

Η δημιουργία και η καταστροφή του Παρθενώνα

Ελγίνεια μάρμαρα  Ελγίνεια   Τραγούδι για τα Μάρμαρα Του Παρθενώνα

Ρήματα που σχηματίζονται όπως στα αρχαία


Στον λόγο χρησιμοποιούνται μερικά ρήματα που στην οριστική παθητικού αορίστου έχουν διατηρήσει τον γραμματικό τύπο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Μερικά από τα ρήματα αυτά είναι:




                                       Μουσείο Αφής




Το Μουσείο Αφής δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1984 σαν μια προσπάθεια που θα δίνει την ευκαιρία σε άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομία της Ελλάδας.
Τα εκθέματα της συλλογής ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασσική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Υπάρχουν επίσης εκθέματα που ανήκουν στη βυζαντινή περίοδο καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης.
Η πρωτοβουλία για την δημιουργία του ανήκει στο "Φάρο Τυφλών της Ελλάδος" και βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα.  
Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας.
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν και να ψηλαφήσουν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, του Ηνίοχου των Δελφών, του Κούρου της Βολαμάνδρας, μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.χ. αιώνα και άλλα.
Το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία.

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

ΑΣΙΑ - Ταζ Μαχάλ - Πυρηνικό ατύχημα Φουκοσίμα (εργασία Φρίντα Χάσα)

                                                     ΤΑΖ ΜΑΧΑΛ

                                          


Το Τατζ Μαχάλ (Taj Mahal) είναι κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία, κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα. Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Γιαχάν Μογγόλος αυτοκράτορας (Σάχης) προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού.
                          Αποτέλεσμα εικόνας για ταζ μαχαλ

Για την ανέγερσή του, που έγινε σε σχέδια ομάδας αρχιτεκτόνων από την Ινδία, το σημερινό Πακιστάν και άλλα μέρη της Ασίας, απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το 1649. Πλην όμως για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα του συγκροτήματος χρειάστηκαν 22 χρόνια.
Η έκταση που καταλαμβάνει το κυρίως μαυσωλείο και όλο το συγκρότημα είναι ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 580×350 μέτρα, με τετράγωνο κήπο στο κέντρο που πλαισιώνεται από δύο άλλα μικρότερα επιμήκη κτίρια προσανατολισμένα κατά διεύθυνση Βορρά - Νότου. Επί της νότιας πλευράς του όλου συγκροτήματος βρίσκεται η κύρια πύλη του συγκροτήματος που είναι από ψαμμίτη. Η βόρεια πλευρά του συγκροτήματος περιλαμβάνει το Μαυσωλείο και καταλήγει στην όχθη του ποταμού Γιαμούνα. Δεξιά του Μαυσωλείου έχει ανεγερθεί τζαμί και αριστερά κτίριο ομοιόμορφο με το τζαμί, λεγόμενο τζαβάμπ, που διατηρεί την αισθητική αρχιτεκτονική ισορροπία. Το όλο συγκρότημα περικλείεται από ψηλό τειχικό περίβολο που φέρει ανά διαστήματα οκταγωνικούς πυργίσκους. Έξω δε από τον περίβολο αυτό και προς νότο βρίσκονται τα βοηθητικά κτίσματα της φρουράς καθώς και σταύλοι.

                           Αποτέλεσμα εικόνας για ταζ μαχαλ

Το Τατζ Μαχάλ σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, δείγμα της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής, που περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.



                                                       Σταθμός Φουκοσίμα

Τα πυρηνικά ατυχήματα στον σταθμό Φουκουσίμα 1 το 2011 αναφέρονται στη σειρά των καταστροφικών γεγονότων στη μονάδα παραγωγής ενέργειας Φουκουσίμα 1 στην Ιαπωνία την άνοιξη του 2011 και αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές οικολογικές επιβαρύνσεις από καταστροφή πυρηνικών εγκαταστάσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Οι καταστροφές προέκυψαν ως ακολουθία του γεγονότος του μεγάλου σεισμού της 11ης Μαρτίου στο Σεντάι και του τσουνάμι που τον ακολούθησε.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2011 έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του αλλά πήρε δεκαετή παράταση λειτουργίας ένα μήνα πριν την καταστροφή.
     
                                 Αποτέλεσμα εικόνας για πυρηνικό ατύχημα στη φουκουσίμα

Έθιμα του Πάσχα


ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

     Κάθε χρόνο στο χωριό μου, στην Κάριανη Καβάλας, την Μεγάλη Παρασκευή, καίμε τον Εβραίο, στην πλατεία του χωριού.
   Από το πρωί, οι μεγάλοι μαζί με τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, πηγαίνουν με τα τρακτέρ στα χωράφια να μαζέψουν κλαδιά ελιά, γεμίζοντας πάνω από οχτώ καρότσες. Κάποιες φορές βοηθάω κι εγώ να στήσουμε το λόφο από κλαδιά.
     Το μεσημέρι στήνουν φύλα στη μέση της πλατείας και κρεμάνε ένα σκιάχτρο,σαν κρεμάλα.
Το έθιμο αυτό γίνεται για την προδοσία του Χριστού από τον Ιούδα .
     Το βράδυ ρίχνουν πετρέλαιο στα κλαδιά και ανάβουν φωτιά.

                                                                                                          Νικολέτα Παρτάλη

                              Αποτέλεσμα εικόνας για καψιμο του εβραιου


Το σπάσιμο της στάμνας ( Κέρκυρα )

Το έθιμο <σπάσιμο της στάμνας> πραγματοποιείται με την Πρώτη Ανάσταση και γίνεται σα ξημερώσει το Μεγάλο Σάββατο. Μόλις ο ιερέας ψάλλει το " Χριστός Ανέστη" , οι χριστιανοί σπάνε πήλινα αγγεία ή κάνουν θόρυβο με ό,τι μπορούν για να διώξουν το κακό του θανάτου.

                                                                                                        Βαρβάρα Μαγδαλιανίδου


                         Σχετική εικόνα




Αποτέλεσμα εικόνας για καλη ανασταση κινουμενες εικονες
 


Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Εμβαδό τραπεζίου κεφ 64

Εμβαδόν τραπεζίουΤραπέζιο λέγεται το τετράπλευρο που έχει δύο απέναντι πλευρές του παράλληλες.     Οι πλευρές αυτές ονομάζ...

Εμβαδόν τραπεζίου         Ενώνοντας δύο ίσα τυχαία τραπέζια ΑΒΓΔ και ΔΓΕΖ                 προκύπτει το παραλληλόγραμμο ΑΒΕ...

Εμβαδόν τραπεζίου                 Το εμβαδόν του    ΑΒΕΖ δίνεται από τη σχέση:                         (ΑΒΕΖ) = ΒΕ ⋅ ΑΗ = ...

ή σε σχέση με το τρίγωνο:

τραπέζιο1

Εσύ απλά πρέπει να θυμάσαι το τύπο του Ετραπεζίου  που είναι ο παρακάτω:

                                  ΤΡΑΠΕΖΙΟ2


ΕΜΒΑΔΟ_ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ1

Κινηματογράφος - Θέατρο - Τσάρλι Τσάπλιν

Αφιέρωμα στον Τσάρλι Τσάπλιν ( πηγή: Γ. Ζερβός)


Αποτέλεσμα εικόνας για Τσάρλι Τσάπλιν

Τσάρλι Τσάπλιν
Ηθοποιός
Ο σερ Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν, γνωστός στην Ελλάδα και με το προσωνύμιο «Σαρλό», ήταν Άγγλος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συνθέτης, του οποίου η φήμη ανήλθε κατά τη διάρκεια της εποχής του βουβού κινηματογράφου. Βικιπαίδεια
Απεβίωσε25 Δεκεμβρίου 1977, Corsier-sur-Vevey, Ελβετία
Ύψος1,65 μ.