Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΕΦ. 2 ΠΟΛΟΙ, ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ, ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Υλικό από τις σελίδες δασκάλων: Εγκύκλιος Παιδεία και Δασκαλος Κ.-Teacher K.:
Picture

Ο νοητός κύκλος που είναι κάθετος προς τον άξονα της Γης καιχωρίζει τη Γη σε δύο ημισφαίρια, το βόρειο και το νότιοονομάζεται ισημερινός.
Οι γραμμές που είναι παράλληλες προς τον ισημερινό λέγονταιπαράλληλοι κύκλοι.
Από τον ισημερινό χαράσσονται 90 παράλληλοι κύκλοι προς το βόρειο πόλο και άλλοι 90 προς το νότιο πόλο της γης.

Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Τα νοητά ημικύκλια που συνδέουν τους πόλους και είναι όλα ίσα μεταξύ τους ονομάζονται μεσημβρινοίΠρώτος μεσημβρινός έχει οριστεί να είναι ο μεσημβρινός που περνά από το Γκρίνουϊτς. Ο πρώτος μεσημβρινός χωρίζει την υδρόγειο σε δύο ημισφαίρια το ανατολικό και το δυτικό.
Υπάρχουν συνολικά 180 μεσημβρινοί δυτικά του Γκρίνουιτς και 180 μεσημβρινοί ανατολικά του Γκρίνουιτς και είναι ίσοι μεταξύ τους.

Picture
Picture
Picture
Το κλίμα στον Ισημερινό είναι υγρό σε όλη τη διάρκεια του έτους με ομοιόμορφες κατανομές βροχόπτωσης. Ο ήλιος είναι σχεδόν ακριβώς από πάνω όποτε κάνει ζέστη εξίσου όλο το χρόνο.

Το τροπικό κλίμα επικρατεί συνήθως βόρεια και νότια πάνω και κοντά στον Ισημερινό. Ακόμα πιο βόρεια και νότια από τον Ισημερινό, επικρατεί μια πολύ υγρή και ξηρή εποχή με υγρά καλοκαίρια και ξηρούς χειμώνες, ενώ η θερμοκρασία παραμένει υψηλή σε όλη τη διάρκεια του έτους.Οι συνθήκες εδώ είναι τέλειες για την ανάπτυξη πλούσιων τροπικών δασών. Τα σημαντικότερα τροπικά δάση του κόσμου ευδοκιμούν σε γεωγραφικό πλάτος σε μια ζώνη 10 μοιρών από τον Ισημερινό.Στα πιο γνωστά συγκαταλέγονται τα τροπικά δάση του Αμαζονίου στη Βραζιλία, η λεκάνη του ποταμού Κονγκό στην Κεντρική Αφρική και οι ζούγκλες σε Μαλαισία, Ινδονησία, Μπούρμα και Βιετνάμ.
Picture


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
  1. Πώς ονομάζονται τα δυο άκρα της Γης;
  2. Πώς ονομάζουμε τις κυκλικές φανταστικές γραμμές που συνδέουν τους πόλους;
  3. Tι είναι οι μεσημβρινοί και με βάση ποιο μεσημβρινό ορίζουμε το ανατολικό και το δυτικό ημισφαίριο;
  4. Τι είναι οι παράλληλοι κύκλοι;Ποιος είναι ο μεγαλύτερος και με βάση ποιον παράλληλο ορίζουμε το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο;
  5. Πόσοι είναι οι μεσημβρινοί και πόσοι οι παράλληλοι;
  6. Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράλληλοι;

ΚΟΥΙΖ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ




ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου